Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεθώνη Πιερίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°25′45″N 22°35′2″E / 40.42917°N 22.58389°E / 40.42917; 22.58389

Μεθώνη
Μεθώνη is located in Greece
Μεθώνη
Μεθώνη
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή ΕνότηταΠιερίας
ΔήμοςΠύδνας - Κολινδρού
Δημοτική ΕνότηταΜεθώνης
Γεωγραφία
ΝομόςΠιερίας
Υψόμετρο85
Πληθυσμός
Μόνιμος581
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΝέο Ελευθεροχώρι
Ταχ. κώδικας600 66
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η Μονή Άξιον Εστί
Η παραλία της Μεθώνης

Η Μεθώνη είναι παραθαλάσσιο χωριό στις βόρειες ακτές του νομού Πιερίας. Έχει 996 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και αποτελεί τμήμα του Δημοτικού Διαμερίσματος της Μεθώνης. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Μεθώνης. Η Μεθώνη έχει ωραία αμμώδη παραλία και καθαρή θάλασσα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις, αλιεία, καλλιέργεια ελιών, βαμβακιού κλπ.

Ως το 1955 η Μεθώνη ονομαζόταν Νέο Ελευθεροχώρι[1]. Την ίδια χρονιά η Σκάλα Νέου Ελευθεροχωρίου έλαβε το όνομα Όρμος Μεθώνης. Η απόσταση από την Κατερίνη είναι 26 χιλιόμετρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Ιερά Μονή Άξιον Εστί (ιδρυτής της ήταν ο Πατήρ Ταράσιος), η οποία βρίσκεται έξω από τη Μεθώνη.Υπάρχει ένα τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο , μονοθέσιο νηπιαγωγείο που όμως δε λειτουργεί επειδή οι κάτοικοι δε θεωρούν βολική τη θέση που βρίσκεται[2] και αγροτικό ιατρείο. Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο (ο ενοριακός ναός είναι του Αποστόλου Παύλου και πανηγυρίζει στις 29 Ιουνίου) . Υπάρχουν και άλλοι ναοί, όπως π.χ.η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Νικόλαος, η Παναγία.

Από αθλητική άποψη δραστηριοποιείται ο ΓΑΜΣ Μεθώνης, ο οποίος αγωνίζεται στην Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας.

Δημοτικό διαμέρισμα Μεθώνης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Μεθώνης είναι ένα από τα 4 συνολικά Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Μεθώνης. Έχει 1.022 κατοίκους και 2 οικισμούς (Μεθώνη και Αγιάννης). Στον Αγιάννη (26 κάτοικοι το 2001) υπάρχουν κάμπινγκ.

Ιστορικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μεθώνη στην Πιερία αναφέρεται ως αποικία των Ερετριέων του 8ου αιώνα π.Χ..

Σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Μεθώνης, που κτίστηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα και καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας το 353 π. Χ. Μάλιστα, κατά την πολιορκία της Μεθώνης, ο Φίλιππος έχασε το δεξί του μάτι. Το όνομά της οφείλεται μάλλον στο ωραίο κρασί (μέθη+οίνος) που παρήγαγε. Υποστηρίζεται ότι Μεθωναίοι άποικοι ίδρυσαν κατά την ελληνιστική εποχή την πόλη Μεθώνη στο νότιο Ιράν.

Αναφέρεται ότι από τη Μεθώνη πέρασε ο Απόστολος Παύλος, στην προσπάθειά του να διαδώσει το Χριστιανισμό. Η νέα θρησκεία βρήκε αμέσως μιμητές στην περιοχή της ευρύτερης Πιερίας. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού είναι Νέο Ελευθεροχώρι, σε αντιδιαστολή με το Παλαιό Ελευθεροχώρι.

Η Μεθώνη είναι πολύ γνωστή ως σημαντικό λιμάνι στη διάρκεια των Αρχαίων Χρόνων, στενά συνδεδεμένο με την Αθηναϊκή Συμμαχία. Σύμφωνα με ιστορικά χειρόγραφα ο οικισμός (πόλη) απείχε από το λιμάνι. Ωστόσο, δεν έχουμε καθόλου ιστορικές αναφορές είτε για την απόσταση είτε για τις πιθανές θέσεις του λιμανιού. Σε διάταγμα του 430 π. Χ., διαφαίνεται ότι η Μεθώνη απολάμβανε μερικής αυτονομίας στα πλαίσια του τότε πανίσχυρου Βασιλείου της Μακεδονίας και της επετράπη να εισάγει αγαθά και να χρησιμοποιεί τη θάλασσα. Το 359 π. Χ. στρατοπέδευσαν στην πόλη οι Αθηναίοι οι φάλαγγες του Φιλίππου Β΄ κατέλαβαν και κατέστρεψαν τη Μεθώνη, το καλοκαίρι του 354 π. Χ.

Οι ερευνητικές προσπάθειες για το γεωγραφικό καθορισμό της θέσεως της αρχαίας Μεθώνης ξεκίνησαν από το 19ο αιώνα, πρώτα από τον περίφημο περιηγητή και επιστήμονα Ουίλιαμ Μάρτιν Λικ (Leake, 1867) και στη συνέχεια από το Λεόν Εζέ (Heuzey, 1876), ο οποίος πίστευες ότι είχε βρει το λιμάνι της αρχαίας Μεθώνης, "όχι πολύ μακριά από τον ποταμό Αλιάκμονα" (Heuzey, 1876). Ωστόσο, ποτέ δεν αναφέρθηκε επίσημα κάτι περί αυτού.

Στα μέσα του εικοστού αιώνα, ο Χάμοντ (Hammond) χρησιμοποίησε τις περιγραφές του Στράβωνα (Στράβων, 7, εδάφια 20 και 22) και τοποθέτησε γεωγραφικά την πόλη της Μεθώνης στα 70 στάδια (14 χιλιομετρα) από την Αλορό και στα 40 στάδια (8 χιλιόμετρα) από την Πύδνα (Hammond, 1976). Στα μέσα της δεκαετίας του ' 80 δύο περιοχές αναγνωρίστηκαν : η πρώτη που χρονολογείται από τα αρχαία και τα κλασικά χρόνια, στοιχειοθετήθηκε με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή.Η βορειότερη δεύτερη τοποθεσία χρονολογείται από την Αυτοκρατορική Περίοδο. (Χατζόπουλος κ. ά., 1990).

Οι πρώτοι που κατοίκησαν στο χωριό ήταν Βόσνιοι, οι οποίοι έφυγαν το 1913. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν κάτοικοι από το Καταφύγι Κοζάνης. Το 1918 το χωριό ενισχύθηκε με την είσοδο των Θρακών και μετά το 1922 ήρθαν Πόντιοι. Αρκετοί Μεθωνιώτες μετανάστευσαν στη Θεσσαλονίκη, η οποία απέχει πολύ λίγο.

Το Νέο Ελευθεροχώρι εγκαταλείφθηκε από τους Βόσνιους πρόσφυγες και αναφέρεται ότι είχε 121 οικίες το 1913, σε Πίνακα του Πληθυσμού της Υποδιοικήσεως της Κατερίνης, από το Δήμο Κατερίνης.

Το 1977 ιδρύθηκε ο Γυμναστικός Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Μεθώνης. Υπάρχει επίσης Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Μεθωνιωτών.

Παλιά τηρούνταν διάφορα έθιμα σε ημέρες όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Κλήδων. Σήμερα κάθε χρόνο στις 7 Ιανουαρίου , ο κόσμος μαζεύονται στην πλατεία και[3] όλοι μαζί ψάλλουν τα κάλαντα.

  1. Μετονομασίες των Οικισμών της Ελλάδας, Μετονομασία από Ελευθεροχώρι σε Μεθώνη, στις 11/5/1955, ΦΕΚ 157/1955
  2. Εφημερίδα Πιερικοί Αντίλαλοι Αρχειοθετήθηκε 2012-01-27 στο Wayback Machine., 24 Νοεμβρίου 2007.
  3. «Μουσική Πύλη». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2007. 

4. http://stavrakoudis.econ.uoi.gr/deth/to/53611201-neon-elevtherokhorion.html Αρχειοθετήθηκε 2021-07-14 στο Wayback Machine. Αρχειοθετήθηκε 2021-07-14 στο Wayback Machine.